Er du nogensinde faldet over en nyhed, som du tænkte måske var lidt for god, overdrevet eller underlig til at være sand? Måske sagde artiklen, at Danmark er det eneste land i verden med afgifter på el-biler, eller måske endda at Danmark er på vej til at tillade bordeller, hvor man lovligt kan dyrke sex med dyr?
Så er du formentlig stødt på såkaldte ”fake news” (på dansk: falske nyheder).
Det russiske medie, Kolokol Rossii, anvendte i 2017 dette billede som illustration til en falsk historie om, at der er dyrebordeller i Danmark. Læs mere om historien i artiklen.
Fake news bruges i daglig tale om historier, der ligner traditionelt medieindhold, men indeholder fejlagtig eller direkte vildledende information.
Fake news blev for alvor velkendt som fænomen efter det amerikanske præsidentvalg i 2016, idet det viste sig, at Rusland aktivt havde forsøgt at blande sig i valgets udfald ved at sprede vildledende oplysninger på sociale medier med henblik på enten at få bestemte demokratiske vælgergrupper til at stemme på Trump, eller helt at undlade at stemme. Også Brexit, folkeafstemningen om Storbritanniens udtrædelse af EU, menes at have været udsat for fake news.
Billede viser nogle af de Facebook og Instagram-reklamer og historier, som er blevet linket til den russiske indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016, Kilde.